Saturday, August 7, 2010

pengemar, penjual dan khasiat petai

walaweiii..
lain macam je tajuk post aku kali ni ek?
ala-ala bidan kampung plak. ngggeeee :P
sesaje je sebenarnya nak kongsi tips and pengetahuan
dengan orang yang sealiran dengan aku!
sealiran maksud aku darah yang sama.
eeeee, ngeri la plak cakap mcm tue. @_@
nak berkongsi dengan pemakan tegar petai macam aku nie.
miahahahaha.
tegar ka aku ni?
ada la. anak ayah kan! ehehehe :)

first aku nak kongsi tips macam mana nak bagi petai tue cepat masak.
selalu orang akan celur atau rebus kan?
buat susah-susah je atuk nenek sekalian ek!
meh aku gtaw cara yang berkesan dan mejimatkan tenaga buruh kowang yang malas tue:P
tapi sebelum tue kowang kena dengar cerita aku dulu,
so kowang akan taw cara berkesan tue!
hehehehehehe
gelak jahat! ^.^
pagi tadi before aku datang kedai,
aku dah siap tapau nasi dari rumah untuk lunch aku.
macam biasa letak nasi dalam bekas yang kedap udara tue.
tetiba aku tengok petai,
elok gak bawak g kedai ni.
lagipun nie fresh amek dari poko kat kampung semalam.
hijau and bersih je.

(lebih kurang macam ni la tapi hijau muda sikit)

so untuk memudahkan sesi pemakanan aku lunch nanti,
aku siap kopek dengan pisau dulu kat umah.
lepas tue aku masukkan dalam bekas nasi yang tengah panas g.
time tue pukul 10 pagi!
tadi pukul 1.45 tengah hari aku buka bekas nasi,
tengok-tengok yang fresh and hijau liplap2 tue bertukar jadi mcm nie

(aku punyer tadi color gelap lagi dari nie, ehehe)

Alangkah terkejutnya beta,
macam kena rebus je.
so masak la petai aku.
ehehehehe
moral of the story;
kalau nak jimatkan tenga buruh kowang,
buat macam aku nie.
boleh jimatkan air dan elektrik gitu.
miahahahaahaha
^.^
nak letak banyak-banyak pun boleh.
lepas kowang masak nasi kowang letakkan petai tue
dalam bekas atau raga yang ada lubang-lubang,
dan pastikan lapik pinggan kat bawah nanti menitik air petai kat nasi
tak best plak! lain la kowang ni suka air petai!
agagagagagaaga
^________^

apa macam?
bernas tak idea siot aku neh?
sila ikut yea :P

second, jom aku kongsi khasiat petai plak!
ramai yang orang tak taw kan?
bila cakap petai mesti kutuk.
heyyy, kowang kena taw petai tue awet muda gak taw!
ni aku amek kat

nogold.com


Anda semua pasti mengenal bahawa petai sebagai buah yang membuat bau mulut dan bau kentut sangat tidak sedap. Tapi mungkin banyak diantara anda tidak mengetahui bahwa petai mengandungi sukrosa, fruktosa dan glukosa yang dikombinasikan dengan serat.Kombinasi kandungan ini mampu memberikan tenaga yang segera, namun cukup lama dan cukup besar efeknya. Kajian membuktikan dua bahagian petai mampu memberikan tenaga yang cukup untuk melakukan aktiviti berat selama 90 minit. Selain itu dapat juga membantu dalam penyembuhan penyakit-penyakit berikut.

1. Depresi
Menurut survey yang dilakukan oleh MIND diantara pesakit depresi, ramai orang merasa lebih baik setelah makan petai. Hal ini terjadi kerana petai mengandung tryptophan, sejenis protein yang diubah tubuh menjadi serotonin. Inilah yang akan membuat relax, memperbaiki mood dan secara umum membuat seseorang lebih bahagia.
*sesuai la kot yang ada migrain macam aku neh!

2. PMS (premenstrual syndrome)
Jika mengalami PMS, anda tidak perlu makan pil, cukup dengan makan petai. Vitamin B6 yang terdapat dalam petai mengimbangi kadar gula darah, yang dapat membantu mood.
*mood? hmm, kekadang cepat sedih, sesuai :)

3. Anemia
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai dapat menstimulasi produksi sel darah merah dan membantu apabila terjadi anemia.
*ohh...tak termasuk dalam golongan nie, muda lagi!

4. Tekanan darah tinggi
Petai mengandungi tinggi kalium, tetapi rendah garam, sehingga sangat sempurna untuk menjauhi tekanan darah.
*aku darah rendah so macam mana tue?

5. Kemampuan otak
200 siswa di Twickenham (Middlesex) dapat menjawab ujian dengan mudah kerana memakan petai ketika sarapan, istirehat, dan makan siang. Kajian telah membuktikan bahawa buah dengan kandungan kalium tinggi dapat membantu belajar dengan membantu siswa semakin berhati-hati.
*silap tak amalkan time study dulu.ehehe :)

6. Sembelit
Kerana kandungan serat yang tinggi, maka petai akan membaiki sistem pencernaan.
*sesuai bangat dgn aku.

7. Ubat mabuk
Salah satu cara paling cepat untuk menyembuhkan “penyakit” mabuk adalah milkshake petai, yang ditambah dengan madu. Petai akan membantu menenangkan perut dan dengan bantuan madu akan meningkatkan kadar gula darah yang jatuh, sedangkan susu akan menenangkan dan kembali memperbaiki kadar cairan dalam tubuh.
*kalau mabuk petai macam mana?huahauahua:P

8. Kekenyangan
Petai mengandungi efek antasid pada tubuh, sehingga bila dada anda terasa panas akibat kebanyakan makan, cubalah makan petai untuk mengurangkan sakitnya.
*sape nak diet sila amalkan. aku tak perlu diet2 nie ! :)

9. Mual di pagi hari
Makan petai diantara jam makan akan menolong mempertahankan kadar gula dan menghindari muntah.
*nanti pregnant sila amalkan ek. ahahahaha^.*

10. Gigitan nyamuk
Sebelum anda mencapai krim gigitan nyamuk, cuba untuk menggosok kawasan yang terkena gigitan dengan bahagian dalam kulit petai. Ramai orang dapat mengatasi rasa gatal dan bengkak dengan cara ini.
*patut makan byk2 nie, nyamuk suka gigit muka aku!


11. Untuk saraf
Petai mengandung vitamin V dalam jumlah besar, sehingga dapat membantu menenangkan sistem saraf.
*saraf?macam mana neh?

12. Kegemukan
Penelitian di Institute of Psychology Austria menemukan bahawa tekanan ketika kerja menyebabkan orang sering mencapai makanan yang menenangkan seperti coklat dan keropok. Dengan melihat kepada 5.000 pesakit di hospital, penyelidik menemukan bahawa kebanyakan orang menjadi gemuk kerana tekanan kerja yang tinggi. Laporan menyimpulkan bahawa, untuk menghindari nafsu makan kerana panik, kita perlu mengendalikan kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan tinggi karbohidrat setiap dua jam untuk mempertahankan kadar yang tetap.
*tengok, tak perlu nak beli jamu2 semua.

13. ulsers
Petai digunakan sebagai makanan untuk merawat pencernaan kerana texturnya yang lembut dan halus. Petai mampu menetralkan ulsers dan mengurangkan kegatalan dengan melapisi permukaan dalam ulser.
*sama lagi mcm sembelit!

14. Mengatur suhu tubuh
Banyak budaya lain yang menganggap petai sebagai buah ‘dingin’ yang mampu menurunkan suhu tubuh dan emosi ibu yang menanti kelahiran anaknya. Di Belanda misalnya, ibu hamil akan makan petai untuk meyakinkan agar si bayi lahir dengan suhu tidak tinggi.
*oh..lambat g nak pregant! ehehe

15. Seasonal Affective Disorder (SAD) (jiwa kacau)
Petai dapat membantu penderita SAD kerana mengandungi tryptophan.
*ohhhooiii. macam terkena plak. kacau pun bersebab ek!

16. Merokok
Petai dapat menolong orang yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6 dan B12 yang dikandungnya, bersama dengan kalium dan magnesium, membantu tubuh agar cepat sembuh dari efek penghentian nikotin
*silalah perokok tegar berubah ke petai tegar :P

17. Stress
Kalium adalah mineral penting, yang membantu untuk menormalkan degup jantung, menghantar oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan cairan tubuh. Ketika kita stress, metabolisme kita akan meningkat, sehingga akan mengurangi kadar kalium dalam tubuh. Hal ini dapat diseimbangkan lagi dengan bantuan makan petai yang tinggi kalium.
*bagos kan? aku pun kekadang stress!

18. Stroke
Menurut kajian dalam “The New England Journal of Medicine,” makan petai sebagai bahagian dari makanan sehari-hari akan menurunkan risiko kematian kerana stroke sampai 40%
*berhati-hati dgn makan petai pada usia muda harap tak kena!


nota si kecik:
silalah berubah ek! petai untuk semua :)

5 comments:

zer0nymous said...
This comment has been removed by the author.
zer0nymous said...

saya nk makan petai tapi rsanya tu yg pedas2 lidah..kurang selesa..

im from internetpeers.blogspot

fmunyraz said...

zero: mana da. okay je la.
try la cket2. ehehe :)

ishiko said...

yer!!! saya penah makan petai!! kunyah-kunyah dengan nasi, pastu wweekkk!!!! pegi berus gigi cepat2x.. waa..sumpah da ta mkn da pasni..
*btw, ra da juin giveaway tu..

fmunyraz said...

ira: uiisshh.. sedap la.
makan lagi ek sure boleh nyer :)
ok! good girl :)