Friday, July 23, 2010

intebiu Perantis Siswazah PUNB


hi uols!
semalam aku pergi intebiu Perantis Siswazah PUNB.
before aku cite intebiu aku tue,
meh sini nak gtaw pe dia Perantis Siswazah PUNB nie.
ia merupakan program keusahwanan under PUNB utk siswazah yang berkelayakan,
memiliki sekurang-kurangnya sijil kemahiran tahap 2.
if kita dpt, kita akan di letak bwh syarikat/usahawan PUNB yg dah berjaya dan belajar selok belok perniagaan.
owg yang latih kita tue akan dipanggil mentor.
kowg akan di letak di bawah mentor yang sama dgn business kowg minat.
means if kowg ni jenis yang suka buat kek,
dia akan letakkan bawah usahawan PUNB yang da bakeri mcm tue!
latihan tue selama 6 bulan.
dalam masa 6 bulan tue kowg akan di ajar mcm2 bab perniagaan.
if kowg dah lepas latihan sangkut selama 6 bulan,
kowg akan diajar cara buat Business Plan (BP)
so if BP kowg ok,
insyaALLAH kowg akan dpt loan dari PUNB, maxsimum RM50k bagi siswazah!
tapi yang paling menarik gak,
sepanjang latihan sangkut 6 bulan tue,
kowang akan diberi elaun setiap bulan!
3 bulan pertama sebanyak RM800,
3 bulan terakhir RM 1000!
seronok kan?
di samping kita dpt belajar cara2 nak berniaga nie,
kita dpt elaun gak.
but aku nak pesan kat kowg2 yang berminat.
janganlah kowg masuk program nie semata2 nak elaun ek!
tak baik taw.
biar niat kita betul, baru kerja yang kita buat berjalan baik!
bukan pe, skg ni dah semakin kurang usahwan/peniaga Melayu,
so dengan ada program nie,
kita boleh tambahkan lagi usahwan/peniaga dikalangan owg Melayu
di samping itu juga boleh tolong anak bangsa kita sendiri!

okay, tue serba sedikit pasal program PUNB nie!
jom, aku nak cite pasal intebiu plak.
first2 kena dengar taklimat pasal PUNB dulu.
biasala owg PUNB akan cite serba sedikit pasal PUNB
and program yang ada under PUNB.
mana taw kowg layak utk program2 yg len :)
lepas siap taklimat,
kowg kena isi borang and buat ujian soal selidik.
disitu dia nak tengok tahap kita mcm mana,
then bawu intebiu.
time intebiu tue dia akan tanya kowg apa bidang yang kowng minat.
so kowg kena la cite dari A-Z ek!
bawu owg yakin yang kowg betul2 minat nak jadi usahwan/berniaga!
kat Kelantan kali nie dia buat kat Hotel Ridel.
ramai gila gak r yang dtg, lebih dari 50 owg!
tak sangka aku.
bila owg intebiu tue tanya aku minat pe?
aku ckp aku suka something yang kreatif,
aku jenis yang suka melukis,
kan aku ada ckp idol aku Nor Arfa Batik!
Alhamdulillah, nasib baik ada usahawan PUNB yang lebih kurang mcm tue.
dia ada butik+kilang baju sendiri.
siap leh design+printing baju!
aku suka sesangat! tue la apa yang aku idam sejak aku minat business dulu.
harap sesangat dapat!
aku abis intebiu kul 3 mcm tue.
and ramai g yang belum intebiu time tue,
aku xtaw la dowg balik kul bape.
if kowng nak taw lagi pasal
Perantis Siswazah PUNB
atau any program under PUNB
click sini
Portal PUNB

p/s: aku harap sgt aku dpt! aku nak lebih belajar pasal business coz ni minat aku. doakan aku ek kowg! Amin ^.^

nota si kecik:


selangkah ke depan utk ada butik sendiri.
excited!

2 comments:

Pjot said...

awk..kalo hardwarenye..sama gk ke ng awknye flow??mmentor 2 ajar kita dlm kls ke??

fmunyraz said...

lain mentor lain dianya flow and depend pada awknya jenis perniagaan tue.