Thursday, August 5, 2010

balik kampung.

petang ni tutup kedai awal sebab aku sekeluarga nak balik kampung!
hhooooorraaay.
dah lama tak balik jumpa Mak Aji and Cik Nah.
kalau masa keanak-anakkan dulu suka balik kampung,
ye la dapat pau ice-cream, gula-gula and kerepok kat kedai Mak Aji. ehehe :)
tapi dah besau nie pun pau jugak!
miahahahaha, jahat tak aku?
huisshh, tak ade la. dah besar tunggu Mak Aji cakap..
nak ice-cream pergi amek!
Cik Nah pun sama,
kalau petang-petang tue dia cakap la, nak makan apa amek je.
best kan ada nenek yang ada kedai runcit ni!
kowang jangan jeles ek. :P
bila balik kampung mesti rasa tenang je.
dengan udaranya nyaman.
tido malam tak pasang kipas pun sejuk tahap Artatika taw.

teringat zaman keanak-anakkan dulu,
balik kampung mesti masuk kebun Arwah Ayah Aji
Al-fatihah.
masuk kebun amek buah rambutan, langsat, duku, dokong, durian, maggis, setul, etc
nak sebut sini banyak sangat.
selain tue mandi sungai... best gila wei!
aku adik beradik memang gila mandi sungai kat kampung.
sejuk!
tak ada orang nak kacau since tue Arwah Atuk punya. :)
kekadang rajin gak tolong Arwah Ayah Aji bagi makan ikan dan cuci kolam ikan talapia.
time nak keringkan air bermandi lumpur la kami.
ehehehehe
mandi lumpur pun syok sebab lepas tue dapat banyak ikan talapia.
balik umah suruh mama dan Cik Nah goreng.
yuummmmyy.
aku memang la tak makan ikan darat but talapia aku rembat taw.
kihkihkihkih.

sekarang dah besar,
suasana pun dah lain.
dulu balik kampung seronok gak sebab ada macam-macam,
sepupu sepapat pun rajin balik.
bila dah besar, masing-masing ada life sendiri mestilah susah.
kebun pun dah agak terbiar sejak Arwah Ayah Aji meninggal.
sungai pun kami adik-beradik dah lama tak masuk.
windunya zaman dulu-dulu.

waktu kecik tak ada nak fikir masalah-masalah yang berat mcm ni,
masalah yang berkaitan perasaan mcm ni kan?
masa kecik taw nak main je!
harap-harap balik kampung nanti aku boleh tenangkan fikiran aku.

kalau ada kampung macam ni pun best


boleh duduk atas jambatan, hirup udara nyaman untuk tenangkan fikiran!


p/s:“Hai orang beriman. Berlaku sabarlah. Sabarkan dan perteguhkan kekuatanmu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh kebahagiaan.” (Surah ali-Imran, ayat 200)


nota si kecik:
tak ada selera nak makan.
baru je lunch skg dgn cempedak goreng je 2-3 biji! :(


3 comments:

Dia.Honey said...

mmg besh la kalo ada kampung cenggitu

dak eina (◕‿◕) said...

bleh jiw02 teringat gewe... ;p

fmunyraz said...

dia.honey: taw xpa. jom kita cari.eheehe :)

mc na: jiwa tahap max doh pom.huhuhu:'(